Ο κάθε αριθμός είναι σύστημα μονάδων.

Η αριθμητική διαμένει κοντά στον Δημιουργό, εφ’ όσον εκεί βρίσκονται οι λογικές αρχές των Ιδεών.

Και σύμφωνα με τον Πλάτωνα αλλά και τους Πυθαγόρειους οι Ιδέες είναι αριθμοί. Δηλ. όπως ο αριθμός μετρά και περιορίζει εκείνου του οποίου είναι τυχόν αριθμός(το 6 είναι 6 δεν μπορεί να είναι ούτε 5 ούτε 7 είναι 6 μονάδες), έτσι κι όλες οι Ιδέες είναι περιοριστικές και μετρητικές περιορίζοντας και τακτοποιώντας την ύλη που είναι αόριστη και άτακτη.

Επειδή οι αριθμοί αποτελούν εικόνες των Ιδεών γι’ αυτό και η αριθμητική είναι η πρώτη των επιστημών.

Έτσι όταν η ποίηση μας λέει ότι η Αθηνά κατασκευάζει, ο Ήφαιστος χαλκεύει ,ο Απόλλων ασκεί μουσική, τοξοβολία και ιατρική, και ότι κάθε θεός ασκεί  και κάτι διαφορετικό δεν εννοεί ότι ασκούν χειρωνακτικές τέχνες γιατί αυτό είναι πλάσμα του μύθου αλλά ότι οι λογικές αρχές και τα υποδείγματα όλων αυτών βρίσκονται κοντά σε εκείνους.

Και αυτό το αντιλαμβανόμεθα καλύτερα φέροντας στον νου μας το παράδειγμα του ιατρού ο οποίος κατέχει όλες τις λογικές αρχές των νοσημάτων χωρίς ο ίδιος να νοσεί.

Η γεωμετρία έπεται της αριθμητικής διότι αν δεν υπάρχει ο αριθμός δεν μπορεί να υπάρχει και αυτό που έχει ένα, δύο ή και περισσότερα μέρη. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει το τετράγωνο χωρίς το 4,το τρίγωνο χωρίς το 3,το οκτάεδρο χωρίς το 8 κ.λ.π.

Χωρίς την αριθμητική δεν θα υπήρχε Μουσική.

Πως θα υπήρχαν οι μουσικοί λόγοι,δηλ. ο λόγος της τετάρτης ,ο λόγος της πέμπτης,ο λόγως της διαπασών (οκτάβας) ή της διπλής διαπασών;

Η αριθμητική επίσης είναι παλαιότερη από την αστρονομία .

Πως θα μπορούσαμε να βρούμε τα διαστήματα μεταξύ των πλανητών αν δεν είχαμε την αριθμητική;

Τις ορθές και ανάδρομες πορείες τους ,τις ανατολές και τις δύσεις τους  και όλα τα παρόμοια τα γνωρίζουμε μέσω των αριθμών. Γιατί ο αριθμός συλλαμβάνει ότι όταν τώρα η Αφροδίτη είναι εσπερινή σε λίγο καιρό θα είναι πρωινή ,οι μελέτες γίνονται μέσω της αριθμητικής επιστήμης.

Όταν λέμε επιστήμη πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει ονομασθεί έτσι γιατί οδηγεί τον νου μας στην επίσταση δηλ. στην σταθερότητα και τον απελευθερώνει από την αμφιβολία για τα γνωστικά αντικείμενα.

Τελικός σκοπός των τεσσάρων επιστημών δηλ. της Αριθμητικής, της Γεωμετρίας ,της Μουσικής και της Αστρονομίας   (που μεταξύ τους υπάρχει ένας δεσμός μια ένωση η επιδίωξη των αιωνίων που είναι πάντα σταθερά) είναι η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

Φιλοσοφία είναι η κατανόηση των Θείων και η ικανότης να ατενίζει τα άυλα.

 

Αποσπ.32-35  Από το βιβλίον

ΕΞΗΓΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΤΗΣ ΝΙΚΟΜΑΧΟΥ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (ΠΡΟΚΛΟΣ)

Εκδόσεις Κάκτος

ΜΕΛΙΡΡΥΤΗ-ΣΕΜΕΛΗ ΝΤΙΜΟΥ

 

 

 

Share