Στην παρούσα δημοσίευση έχουμε την τιμή να γνωστοποιήσουμε μερικά μόνο από τα εγκώμια που ξένοι επιφανείς ακαδημαϊκοί συνέθεσαν για το ύψιστο αυτό ελληνικό πνεύμα τον Μέγιστο Πλάτωνα. Η συλλογή αυτή συγκροτήθηκε από τον εμβριθή μελετητή του Πλατωνισμού και Νεοπλατωνισμού Ηλία Σταματιάδη και τον ευχαριστούμε!

Στον Πλάτωνα συναντιούνται και από αυτόν προέχονται όλα τα θέματα της φιλοσοφίας, φαινεται πως στον Πλάτωνα η φιλοσοφία βρίσκει το τελος της και την αρχή της, κάθετι το οποίο προηγήθηκε φαίνεται να την υπηρετεί ενώ κάθετί που έπεται αυτής φαίνεται απλώς να την σχολιάζει.
Καρλ Γιάσπερ

Ο πλέον διεισδυτικός ερευνητής, ο στοργικότερος οπαδός, δεν θα μπορούσε να πει τι ήταν ο Πλατωνισμός…πραγματικά θαυμαστά κείμενα, εκείνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπασματικά και από τις δύο πλευρές κάθε μεγάλου ερωτήματος
Ράλφ Γουόλντο Έμερσον, Journals (1845)

Τρέχουμε πολύ γρήγορα, όμως υπάρχει αυτός ο φρικτός Πλάτων, ο οποίος, στο τέλος της διαδρομής, ακόμη βρίσκεται δίπλα μας. Όλες τις καινοτομίες μας μπορούμε να τις βρούμε στο βιβλίο του. Έχει προβλέψει την πλέον πρόσφατη νεολογία.
Ράλφ Γουόλντο Έμερσον, Ημερόλόγια (1850)

Όλη η δυτική φιλοσοφία είναι υποσημειώσεις του Πλάτωνα
(Α.Ν. Ουάιτχέντ, 1928)

Όλοκληρη η παγκόσμια φιλοσοφία είναι απλός σχολιασμός στην πλατωνική θεωρία των ιδεών.
Φ. Σόλμεσεν, Θεολογία Πλάτωνος, 1942

Η Πολιτεία του Πλάτωνα, τον δείχνει σαν τον μεγαλύτερο πολιτικό ιδεολόγο.
(Χέρμαν Κόεν)

Η ομορφιά μέσα στον Φαίδρο!!!Αυτή η πλευρά δεν αναφέρθηκε στο μύθο του Σπηλαίου.
Σίμον Βέιλ, Οι Σημειώσεις (1956)

Δεν είναι απλώς μέσα στην τέχνη, όπου το σώμα είναι η ψυχή. Σε κάθε σφαίρα της ζωής το Είδος είναι η αρχή των πραγμάτων. Οι ρυθμικές αρμονικές κινήσεις του χορού μεταδίδουν, μας λέει ο Πλάτων, τόσο το ρυθμό όσο και την αρμονία μέσα στο μυαλό.
Wilde, The Critic as Artist, 1052.

Τον έχουμε ανάγκη και θα τον έχουμε ανάγκη για πάντα, για να γινόμαστε άνθρωποι, όχι απλώς άνθρωποι, αλλά επίσης και για να παραμένουμε σωστοί Γερμανοί. Τον έχουμε απόλυτη ανάγκη, ακριβώς τώρα. Γι΄αυτο και ο Πλάτων, αυτός προπάντων, περισσότερο από τον Όμηρο και από την τραγωδία, πρέπει να μείνει ο παιδαγωγός μας.
Ο.Φ. Βιλάμοβιτς, ΠΛΑΤΩΝ ΄΄Η ζωή και το έργο του΄΄, (1919)

Share