Όλος ο κόσμος είναι ένα σχέδιο στα χέρια του Θεού και η εκπλήρωση του σχεδίου είναι ο δρόμος της δικαιοσύνης στο έργο της αιώνιας Πρόνοιάς του που οδηγεί στην οδό της ευτυχίας.

Εκείνος που φροντίζει για όλα έχει ρυθμίσει τα πάντα αποβλέποντας στη διατήρηση και την τελειοποίηση του συνόλου, του οποίου όλα τα μέρη πάσχουν κι ενεργούν ανάλογα με τις δυνατότητές του… Ανάμεσα τους είσαι κι εσύ, ανόητε, μία μονάδα που πάντα αποβλέπει στο σύνολο, έστω κι αν έχεις ξεχάσει ότι τίποτα δεν δημιουργείται παρά μόνο για να προσφέρει μακροχρόνια ευτυχία στη ζωή του σύμπαντος κι ότι τίποτα δεν έγινε για χάρη σου αλλά για χάρη εκείνου.
Ο ιατρός κι ο έμπειρος τεχνίτης αποβλέπουν πάντα στο καλό του συνόλου και χειρίζονται τα όργανα της δουλειάς τους με τρόπο, ώστε να συμβάλλουν στο γενικό καλό κι όχι στο καλό ενός μόνο τμήματος.

Εσύ όμως δυσανασχετείς, γιατί δεν καταλαβαίνεις ότι το ωφελιμότερο για σένα γίνεται ωφέλιμο τόσο στο σύνολο όσο και σε σένα χάρη στην κοινή σας καταγωγή(903B-D)…«Αυτή είναι η κρίση των θεων που ζουν πάνω στον Όλυμπο»(Ομήρου Οδύσσεια ζ, 43), παιδί μου ή μάλλον νεαρέ, που νομίζεις ότι σε παραμελούν οι θεοί. Όταν δηλαδή κάποιος γίνει χειρότερος, πηγαίνει να βρει τις χειρότερες ψυχές, ενώ αν γίνει καλύτερος, πηγαίνει στις καλύτερες… ούτε εσύ ούτε κανείς άλλος θα μπορέσει ποτέ να καυχηθεί ότι ξέφυγε από αυτή τη δίκαιη κρίση των θεών… Ακόμα κι αν γίνει τόσο μικρός, ώστε να μπορέσεις να χωθείς στα βάθη της γης, ή αν καταφέρεις να πετάξεις στον ουρανό, αυτή η κρίση θα βρίσκεται πάντα πίσω σου και θα σε αναγκάσει να υποστείς την ποινή των αμαρτιών σου είτε είσαι ακόμα ζωντανός είτε έχεις πάει στον Άδη ή σε οποιοδήποτε άλλο άγριο μέρος.

Τα ίδια ισχύουν και γιʼ αυτούς που νόμισες ότι ξέφυγαν από τη δυστυχία κι έγιναν ευτυχισμένοι, όταν τους είδες από ασήμαντοι να γίνονται σπουδαίοι χάρη στις ασεβείς κι άλλες παρόμοιες πράξεις τους. Μέσα από τις ενέργειές τους νόμισες πως είδες, όπως μέσα σε καθρέφτη, την αδιαφορία των θεών για τα πάντα, χωρίς να καταλαβαίνεις ότι έργο τους είναι να φροντίζουν για την τακτοποίηση του σύμπαντος».(904E-905B)

Share