Ένα από τα θεονύμια Του Διονύσου είναι Ληναίος.

Δηλαδή σε κυριολεκτική απόδοση : Πατητηρικός.

Λήνος ονομάζεται το πατητήρι των σταφυλιών και τώρα είναι η εποχή του. Αν έχετε παρατηρήσει ίσως, το κάρυο (δηλαδή το κουκούτσι) του σταφυλιού, ομοιάζει καταπληκτικά με την βάλανο του πέους! Ενώ, το γύρω σώμα του σταφυλιού που το περικλείει θυμίζει κατά πολύ την κοιλότητα του αιδοίου ή της μήτρας.

Στο πατητήρι λοιπόν, το Λήνο, συντελείται η ένωση, η μείξη αυτών των δύο μεγεθών, δηλαδή του αρσενικού και θηλυκού. Επιτελείται δηλαδή Ιερός γάμος των αντιθέτων, αλλά συμπληρωματικών κοσμικών δυνάμεων σε μια εκστατική υπέρβαση υλοποίησης του Ιδεατού.

Άρσενα και θήλυ, διφυή και Λύσιον αποκαλεί τον Ιάκχο /Διόνυσο ο Ορφικός ύμνος. Τα υγρά της “ένωσης” θα τοποθετηθούν στους Πίθους (Πήλινα Πιθάρια) και μετά από την” κύηση” ( ζύμωση -μεταμόρφωση ) επτά με εννέα περίπου μηνών, θα γεννηθεί ο Ιερός “Παίς”  το παιδί δηλαδή του Ιερού γάμου, ο Οίνος Διόνυσος.

Κέων Λοκρός Εσπέριος

Φωτογραφία Άρθρου:  Ο Θεός Διόνυσος με κέρας οινοποσίας μπροστά στην Αριάδνη και τους γιους του Στάφυλο και Οινοπίωνα, σε μελανόμορφο αμφορέα (530-520 π.Χ. Λονδίνο, Βρ. Μουσείο)

Share